Roncs

La placa s’utilitza per dormir i ens permet reubicar la mandíbula lleument cap endavant per descomprimir la zona de la gola i de les articulacions; d’aquesta manera la llengua es situa en una posició més alta treballant de forma correcta i evitant que baixi el vel del paladar i que es generi la vibració del ronc. Una de les formes efectives per prevenir el ronc és aconseguir l’obertura de la dimensió vertical i l’avanç mandibular. Les plaques anti roncs aconsegueixen aquests efectes. No obstant això hem de tenir en compte que molts d’aquests aparells són rígids i mantenen la mandíbula en una posició anterior i inferior, atrapant els còndils articulars en un estat de compressió contra les eminències articulars. Els pacients freqüentment es queixen de dolor a l’ATM després d’usar aquests aparells tan rígids.

Les plaques que indiquem són suaus, flexibles, fàcils d’usar i s’ajusten al pacient i poden tenir de 7 a 11 mm de base. Ajuda en la correcció dels hàbits tant miofuncionals com parafuncionals. A més de tenir coixinets aèries anteriors i posteriors, l’obertura efectiva de la mossegada varia entre els 5 i 8 mm. Això vol dir que és molt còmode ja que el còndil mai està “atrapat” en una sola posició com amb els aparells rígids per al ronc. Com a resultat obtenim una millor salut de l’ATM a llarg termini. Un altre problema dental com és la descompressió dels molars ja no resulta un problema gràcies a la seva base única. Les plaques estan fetes de silicona, material suau i flexible que permet un considerable moviment lateral anteroposterior de la mandíbula fent-lo més còmode per al pacient. Per això també està indicat per a pacients amb problemes articulars preexistents. Hi ha molts productes disponibles per a pacients que ronquen o amb problemes d’apnea obstructiva del son, però probablement cap cobreixi tots els aspectes del tractament.

 

Què es pot fer en el cas dels pacients roncadors?

 

A més de tots els tractaments possibles per a persones roncadores, hi ha avui al mercat odontològic la possibilitat de col·locar una placa per evitar el ronc i més millorar la qualitat de vida del pacient evitant desordres en l’ATM.

 

Diferents tipus de plaques anti roncs i les seves funcionalitats

captura2